Ce mai gatim pentru bebelusi…si nu numai pentru ei

Ce mai gatim pentru bebelusi…si nu numai pentru ei

Supa-crema de broccoli
Varsta: 9 luni

* 1brocoli mic
* 1dovlecel
* 1/2ceapa
* 1catel de usturoi
* 250 ml supa de legume
* 125 g smantana
* 1 lingura de unt sau ulei masline

o Topeste untul intr-un vas.
o Adauga ceapa si usturoiul tocat.
o Stinge cu doua linguri de apa si lasa sa se inabuse.
o Pune apoi dovlecelul taiat cubulete si broccoli desfacut in buchetele.
o Dupa ce s-au inmuiat legumele,adauga supa si lasa pe foc 25 minute.
o Trece totul printr-o sita,dar pastreaza cateva buchetele de broccoli pentru décor.
o Subtiaza piureul obtinut cu supa in care au fiert, pana ajungi la consistenta dorita.
o La final,incorporeaza smantana si buchetelele de broccoli.

Supa-crema de conopida
Varsta: 1 an

* 1conopida
* 1 telina
* 1 pastarnac
* 1 radacna de patrujel
* 50 g unt
* 200 g iaurt
* 1/2 legatura de patrunjel
* sare

o Spala si desfa conopida in buchetele.
o Curata radacinoasele si taie-le bucati.
o Pune totul la fiert in doi litri de apa cu un praf de sare.
o Lasa la foc mic pana ce legumele sunt fierte.
o Scoate legumele si lasa-le sa se racoreasca.
o Zdrobestele cu blenderul si apoi pune untul si iaurtul.
o Toarna din zeama in care au fiert pan ace supa-crema capata consistenta dorita.
o Da-o din nou in clocot.
o Adauga patrujel tocat, stinge focul si lasa acoperit cinci minute.

Supa de sfecla
Varsta: 7 luni

* 2sfecle rosii
* 1 morcov
* 2 rosii
* 1 radacina patrunjel
* 2 cepe
* 3 boabe de ienibahar
* 2-3 frunze loboda
* 1/2 legatura de marar
* 1/2 legatura de patrunjel

o Taie ceapa marunt si pune-o la fiert in apa cu sare, impreuna cu radacina de patrunjel si morcovul taiat rondele.
o Adauga boabele de ienibahar si lasa sad ea in clocot.
o Da sfecla prin razatoarea mare si pune-o in oala, peste zarzavat.
o Potriveste gustul de sare si lasa pe foc pana se inmoaie sfecla. Spre final, adauga rosiile decojite si taiate in cubulete si frunzele de loboda taiate fasii.
o Mai lasa pe foc putin si aromatizeaza cu verdeata

Supa–crema de avocado
Varsta: 9 luni

* 2 avocado
* 125 g crema ricotta
* 100 g smantana
* 1 lime

o Spala bine fructele, sterge-le cu un servet absorbant, dupa care cresteaza-le cu un cutit si indeparteaza cu grija samburii.
o Cu ajutorul unei lingurite, scoate pulpa si paseaza-o intr-un blender impreuna cu ricotta.
o Incorporeaza smantana, dupa care stropeste cu zeama de lime.
o Ricotta poate fi inlocuita cu branza proaspata de vai iar zeama de lime cu zeama de lamaie.

Supa-crema de cartofi cu iaurt
Varsta:10 luni

* 500 g cartofi
* 1 ceapa
* 400 ml supa
* 200g iaurt
* 1/2 legatura de patrujel
* sare

o Curata cartofii, taie-i cubulete si pune-i la fiert in apa clocotita cu sare, impreuna cu ceapa taiata marunt.
o Dupa ce au fiert, strcoara-i si trece-i printr-o sita deasa.
o Subtiaza piureul astfel obtinut cu supa de pui.
o Lasa pe foc sa mai dea cateva clocote si potriveste gustul de sare.
o La final, adauga iaurtul, amestecand bine, apoi aromatizeaza cu verdeata toccata fin.

Supa-crema de linte
Varsta: 18 luni

* 100 g linte rosie
* 1/2 ceapa rosie
* 1 catel usturoi
* 1 rosie
* 1 ardei
* 1 morcov
* 1/2 lamaie
* coriandru
* ulei de masline
* sare

o Pune la fiert un litru de apa, cu un praf de sare.
o Dupa ce a dat in clocot, adauga lintea si las-o sa fiarba cam 30 de minute.
o Caleste ceapa impreuna cu usturoiul zdrobit.
o Adauga morcovul ras, ardeiul si rosia taiata cubulete.
o Stinge cu 200 ml de apa si lasa-le sa se inabuse.
o Pune legumele peste linte, lasa pe foc zece minute, dupa care zdrobeste totul cu blenderul.
o La final, potriveste gustul de sare, pune zeama de la lamaie si presara putina verdeata tocata fin.

Supa-crema de praz
Varsta: 9 luni

* 3 fire de praz
* 2 cartofi
* 1 morcav
* 1/2 telina
* 1 pastarnac
* 75 g smantana

o Curata prazul, taie-l rondele si inabusa-l in putina apa.
o Adauga legumele taiate cubulete.
o Acopera-le cu apa si presara un praf de sare.
o Lasa sa fiarba la foc mic, pana cand sunt patrunse bine.
o Dupa ce au fiert, strecoara-le si zdrobeste cu blenderul sau trece-le printr–o sita deasa.
o Subtiaza piureul astfel obtinut cu supa in care au fiert legumele si mai lasa pe foc, sad ea in cateva clocote.
o La final adauga smantana.

Supa-crema de rosii cu branză de vaci
Varsta : 1 an

* 500g rosii
* 75 g branza de vaci
* 2 fire ceapa verde
* 1 ceapa
* 1 morcov
* 300 ml apa
* 1 foaie dafin
* 1 lingurita zahar
* sare

o Opareste pentru un minut rosiile, curate-le de coaja indeparteaza semintele si taiele cubulete.
o In putina apa inabusa ceapa si morcovul, tocate marunt.
o Lasa supa sa fiarba 20 de minute.
o Indeparteaza foaia de dafin si paseaza supa pana ce devine cremoasa.
o Indulceste-o cu putin zahar si mai lasa sad ea cateva clocote.
o Inainte de servire,incorporeaza branza de vaci, o lingurita de unt si presara rondele de ceapa verde .
o Adauga cubuletele de rosii, apa si foaia de dafin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *